Sistem de supraveghere complet

CCTV
28/10/2016 / By / Comments Off

In postarea de astazi vrem sa raspundem la intrebarea clientilor care vor sa stie cum sa aleaga un sistem de supraveghere complet.

Oferta de pe piata de supraveghere este in momentul de fata destul de vasta, iar odata cu scaderea preturilor echipamentele au devenit universal accesibile. Tehnologia insa a avansat mult de la clasicul analog si, pentru a face o achizitie avizata trebuie sa tinem cont de anumite caracteristici. In plus nevoia fiecaruia variaza in functie de buget, locatie, proiect, etc.

Prima etapa este una usoara, trebuie sa alegem sistemul in functie de locatia unde se instaleaza. Camerele de interior si de exterior difera prin prisma standardelor IP, cele de exterior fiind mai rezistente la temperaturi extreme si la alte intemperii ale vremii.

Apoi, urmatoarea decizie este alegerea tipului de tehnologie in jurul caruia se creeaza sistemul . Datorita raportului bun calitate pret pe care il ofera, cele mai populare tehnologii in prezent sunt AHD, TVI sau HDCVI . Am scris despre asta mai pe lung intr-un articol anterior, pe care il puteti citi aici pentru a intelege avantajele si dezavantajele dintre ele.

In primul rand, haideti sa vedem din ce este compus un sistem complet de supraveghere :

  • DVR
  • CAMERA
  • SURSA SAU ALIMENTATOR
  • CABLURI
  • CONECTORI
  • HARD DISK

In continuare o sa va prezentam pentru fiecare in parte cativa factori importanti pentru prospectarea pietei.

1.DVR

Numarul de canale este caracteristica esentiala a unui DVR. Sunt disponibile cu 4,8,16 sau 32 de canale care corespund cu numarul de camere care se pot monta la acel DVR. Daca se planuieste o extindere pe viitor a proiectului initial, o masura buna de precautie este achizitionarea unui produs cu mai multe canale pentru a evita schimbarea intregului sistem.

Acelasi principiu functioneaza si in cazul canalelor audio (audio in), numarul lor determina cate camere pot inregistra cu sunet.

Un alt element important este rezolutia cu care poate inregistra imaginile, in cazul noilor formate preferate fiind 720p (HD ready) sau 1080p (Full HD). Totodata numarul de cadre pe secunda determina fluiditatea fluxului video. Mai exact, un video este o insiruire de poze care la 30 de cadre inlantuite pe secunda „pacaleste” creierul uman sa creada ca urmareste o miscare continua nu doar o imagine una dupa alta. Mai jos puteti urmari un video care exemplifica diferenta de FPS.

Alte facilitati pe care le puteti cauta la un DVR sunt legate de conectorii diferiti de care ati putea avea nevoie. Spre exemplu posibilitatea iesirilor multiple VGA si HDMI pentru conectarea monitorului la DVR sau porturile serial RS-485 pentru controlul  camerelor cu PTZ, RJ-45 pentru conectarea la retea,intrari/iesiri de alarma pentru declansarea inregistrarii la comanda unui senzor/detector extern (contact magnetic, detector de miscare PIR ), USB pentru conectarea unui mouse.

2.Camera

Acum ca ne-am hotarat ce DVR se potriveste mai bine nevoilor noastre este timpul sa alegem camerele. Dupa cum va spuneam, tehnologiile nu sunt compatibile intre ele asa ca primul pas este sa gasim camera corespondenta ( AHD cu AHD, TVI cu TVI, HDCVI cu HDCVI).

In mare totul se rezuma la lentila unei camere. Trebuie sa stiti ca ele pot fi de doua feluri,monofocale (fixe) sau varifocale (reglabile). In functie de dimensiunea lentilei se determina unghiul de vizualizare, astfel ca, o lentila mai mica va avea un unghi mai mare iar o lentila mare un unghi mai mic, exemplificat in poza de mai jos:

sistem-de-supraveghere-complet

 

Un alt factor in deteminarea unghiului este si senzorul camerei. Acesta poate fi de 1/2″, 1/3″ sau 1/4 „. Am adaugat un tabel mai jos pentru a va face o idee despre corelatia intre ele:

tabel-caracteristici-camere-supraveghere

Urmatorul lucru pe lista ar trebui sa fie dotarea camerelor cu IR (infrarosu). IR-ul este ajutatorul camerei pe timp de noapte, fara de care acestea nu pot percepe imaginile. Numarul de LED-uri determina claritatea inregistrarilor nocturne.

La final calitatea imaginilor depinde si de numarul de TV LINES sau MegaPixeli, cu cat mai mari cu atat mai bine.

3.Stocarea

Sunt camere care au slot de SD pentru stocarea video directa insa metoda preferata si cea mai sigura este atasarea unui Hard Disk la DVR. Sunt doua aspecte de care trebuie sa tineti cont, interfata (IDE sau SATA) si capacitatea. Desi se poate cumpara orice fel de hard, noi va recomandam sa alegeti modelele din gama surveillance (SEAGATE SV-35 sau WESTERN DIGITAL PURPLE). Acestea sunt concepute pentru a fi instalate pe sisteme de supraveghere datorita optimizarilor de performanta menite sa acomodeze medii de scriere continua. Totodata componentele de inalta calitate si power managementul ii permite sa functioneze 24/7 fara probleme de supraincalzire. Ca sa alegeti capacitatea potrivita va recomandam sa intrati pe acest site unde o puteti calcula in functie de mai multe variabile.

4.Alimentarea

Tineti cont de faptul ca majoritatea camerelor nu au inclusa alimentarea, aceasta trebuie achizitionata separat.

Pentru asta puteti folosi un alimentator pentru fiecare camera in parte sau o sursa la care puteti conecta mai multe camere. Dezavantajul unui alimentator este ca are cablul scurt (1.5M) si e nevoie de priza in apropriere, iar dezavantajului unei surse este ca, daca se strica nu vor fi functionale mai multe camere.

Daca optati pentru o sursa, conectarea ei la camere mai presupune cumpararea unui cablu de alimentare si a unor mufe power mama-tata (cate una pentru fiecare camera).

In functie de nevoile fiecaruia se poate alege oricare din variante. Cand stabiliti puterea sursei sau a alimentatorului nu uitati ca o camera consuma mai mult pe timp de noapte, datorita functiei IR.

6.Cabluri si conectori

Tot ce v-am povestit mai sus nu se poate pune in functiune pana nu se fac legaturile potrivite. Intrebarea pe care o primim cel mai des este „ce sa aleg, coaxial sau UTP?”.

VARIANTA COAXIAL

-este foarte stabil la interferente pe distante mari

-se conecteaza prin BNC la DVR

VARIANTA UTP

-este recomandat doar pentru distante sub 100m din cauza sanselor mari de pierdere a semnalului.

-se conecteaza cu videobalun la mufa BNC a DVR-ului.

Recomandarea noastra pentru un sistem de supraveghere starter este acum in oferta SEKU la un pret avantajos (click pe imagine ) :

kit-hikvision

 

 

Te mai poate interesa si asta

Tehnologia 4 in 1
25/01/2017
Comparatie tehnologii AHD vs TVI vs HD-CVI
25/08/2016
Dictionar de termeni supraveghere video
20/07/2016